zaterdag 19 maart 2016

Stuck in traditions!!!

Stuck in traditions!
Op advies van een paar inwoners in Vancouver trokken we vandaag de bergen in. Een lange weg richting het voormalig olympische spelen gebied. Nu een ski-oord. De plaats Wistler zou prachtig zijn. Onderweg kwamen we iemand tegen die ons vertelde als we een echt dorp wilde zien naar Pemberton moeten. Wistler is een gecultiveerd dorp voor de outdoor activiteiten. Pemberton is een verrassing. Een klein dorp waar het treinstation omgebouwd is tot bakkerij met koffie. De eigenaresse zou even een paar nachten daar blijven, dat is 4 jaar geleden. Er is een trek naar het dorp en inmiddels is er een community ontstaan waar de gemiddelde leeftijd 35 jaar is. Deze mensen hebben hun werk in Wistler. Er zijn ook veel boeren die samenwerken. Een prettige Vibe! Terwijl we aan de koffie met overheerlijke koek zaten kwam er oudere vitale dame binnen. He dachten wij, woont zij hier? Zo vriendelijk als ze hier zijn begonnen we een prettig gesprek. Zij woont hier sinds een maand of drie bij haar zoon. In de tussentijd kwam er een vriend bij zitten, wat jongere mengde zich in het gesprek. Kortom een prachtige ontmoeting. Een korte strekking van ons gesprek met de 71 jarige mooie vrouw.

Leef je leven in het hier en nu. Niemand is bezig met hun oude dag. Maak je niet druk om een vangnet. Deal with it. Het is geen berusting maar ze maken zich er niet druk om. Ze leven het leven. Twinkeling in hun ogen. Prachtig om te zien.
Why bother the elderly, take care about the young people.
Dat was of is haar grootste zorg. Aan tafel vonden ze het fantastisch dat wij de moeite nemen om met hun te spreken, maar ook dat wij gaan kijken en ervaren elders. Ook zij denken dat wij het in Holland zo goed geregeld hebben. Het mooiste advies tot nu toe hebben we vandaag gekregen: blijf niet vast zitten in tradities, dat is jullie moeilijkheid. Jullie tradities en systemen werken beperkt en verlammend. Kijk naar ons, wij hebben ze minder en hebben het gevoel van vrijheid. Doe wat je wil doen. Bepaal ook op je oude dag wat je wil.
Kom los van tradities, dat is rijkdom. Wat is de mens waard? Het gaat niet alleen om geld maar vooral ook om de wijsheid en de kennis.

Deze 71 jarige vrouw pakte een paar maanden geleden haar spullen en verhuisde na 45 jaar naar een andere plek. Geen verhuisstress. Gewoon doen. Maak je keuzes. Dat is wat wij van haar kunnen leren.
















3 opmerkingen :

  1. Mooie ontmoetingen in een schitterende omgeving!

    Groet
    Joost

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Loskomen van tradities..... Dat is het overdenken waard. Zeker daar waar ze belemmeren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vandaag ook gehoord dat de Nederlanders juist altijd op zoek zijn naar vernieuwing. Het ondernemerschap zit in het bloed! Laten we die traditie behouden.

    BeantwoordenVerwijderen