zondag 20 maart 2016

Downtown!

Downtown!
Inspirerende tour. Kenmerk Vancouver is de diversiteit in echt alles. Vergelijk het met spaken aan een wiel. Dat is ook de kracht van Vancouver. Verschillende soorten werkgelegenheid. Het verhaal van de torenhoge huren klopt. Maar er is ook veel aandacht voor social housing. Je kunt je aanmelden op de BC list. Er is A lot of rumor, but deal with it. De statistieken wijzen anders uit. Er is niet veel leegstand. Veel aandacht voor kwetsbare inwoners. 48% zijn Aziaten. Er is een enorme mix aan culturen.
Er zijn veel regels die zorgen voor de leefbaarheid van de stad. De 'achterstraten' zorgen voor aan en afvoer en zijn onzichtbaar. Zie ook de foto's.  Op de eerste verdiepingen zijn green spaces. Veilig en groen. Voor every 1000 residents moet 1 acre parcspace gemaakt worden. Regel vanaf 1950. Het werkt nog steeds en de stad is groen. Op de begane grond zijnwoningen met stukje prive ook voor veilig gevoel. Beetje à la Londen.
Hotels worden omgebouwd tot SRA. Dat wil zeggen een single room accomodation. Idee voor ons. De voormalige gemeentepanden worden omgezet naar opvang voor kwetsbare mensen. Maar zonder sign on the building. Er zijn zo'n 1600 daklozen in Vancouver. Historisch altijd zo geweest ivm de haven en gemakkelijke toevlucht en het milde klimaat. 
Wat betreft het gebruik van de gebouwen is een goede mix belangrijk. De sleutel is retail op de begane grond en eerste verdieping. Daarnaast een deel social housing, een groot deel duurdere woningen in verschillende vormen. Beetje kantoren etc. ( doen wij het met Oostpoort nog niet zo slecht) zij passen dit consequent toe. Vanuit de hele wereld wordt Vancouver gezien als werkend voorbeeld voor leefbaarheid van de stad. Er is hoop voor de steden wereldwijd.
De complexiteit van regels, afspraken, ingewikkelde politiek geeft ook stabiliteit. En vooral saamhorigheid.  De Vibe is fantastic. Live, work and enjoy instead of come, work and leave.





























Granville Islands

2 opmerkingen :

  1. Kennen ze ook de coöperaties voor informele zorg zoals die in NL nu op diverse plekken ontstaan? Ank

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi there! Hier een nieuwe week begonnen en jullie op één oor op weg naar maandag. Vanmiddag de start in Doetinchem met een inspiratiedag. Ligt Coevorden (Vancouwer = van Coevorden)daar niet in de buurt?

    Mijn vraag is of jullie ook universele waarden en oplossingen tegenkomen. En ik geniet van jullie blog.

    Groet, Peter

    BeantwoordenVerwijderen