woensdag 23 maart 2016

flying blind

Flying blind
Hier uitproberen, net als wij met bejaardenhuis een tweede jeugd. Sun city is na bijna 60 jaar de oudste community in Arizona. Als voorbeeld voor velen.
Het is met vallen en opstaan gegaan. De wet van de remmende voorsprong is hier de uitdaging. De rest heeft geleerd van hun en don't make the same mistakes.

City of volunteers. Iedereen doet vrijwilligerswerk. Er zijn altijd voldoende vrijwilligers.
Er leven hier 40.000 ouderen. De gemiddelde leeftijd is 71 jaar. Het ziekenhuis hier is gespecialiseerd in ouderenzorg. En behoort tot de top 100 ziekenhuizen van de staat.
De gemiddelde leeftijd blijft zo laag omdat de uitstroom groot blijft. Er is een natuurlijk roulatie.
Rich is the tird  generation suncity. Jolin is Gatting to sun city omdat ze vrienden heeft.
Ze hebben hier een enorm belastingvoordeel. Ze betalen 30% minder dan in de suncity festival. Ze betalen 500 dollar aan energie!!!!
Hier zijn heel veel snowbirds. 35% van suncity. Rich vind het fijn, dan is het lekker rustig. And he van play the drums! Jolin vind het wat stil en te rustig.

If you are rich, You move to the suncity grand.
Ze hebben hetzelfde doel, ze willen met elkaar oud worden. Dus ze helpen elkaar.
Als men teveel zorg nodig heeft dan gaan ze naar de assistent living.
Ze hebben een fund, wanneer woningen verkocht worden, is een percentage voor het fonds, daar betalen ze de noodzakelijke gezamenlijke voorzieningen van. Ze nemen nooit een lening.

Gated community's voor de ouderen:
900 in the states
90 in Arizona
Meer dan 30 in Phoenix,

Suncity is een vrijstaat, staat los van de gemeente, overheid. Zij doen alles zelf. Ze hebben hun eigen brandweer. Alles regelen ze, en alles is op vrijwillige basis. Ze onderhouden de wegen, You name it, they do it.
Ze besparen 5 miljoen dollar per jaar, vanwege de vrijwilligers.

Veiligheid
De mensen voelen zich veilig, ze doen de deuren niet op slot, lopen met een gerust hart in de nacht op straat.
Er is wel wat ' crime' maar niet veel.  Ook vanwege het opletten bij elkaar. En vanwege de ouderenpopulatie.

We have always think forward.
Dat is moeilijk, omdat je het de mensen vraagt, zeggen ze wat ze zelf willen. Je weet niet war de volgende generatie wil. Dat is moeilijk. Best à challenge. The board besluit. 9 gekozen mannen en vrouwen. Maar ze worden wel echt gechecked. Achtergrond etc etc. Echte verkiezingen.

De clubs
Keeps me off the street, and keeps the neighbors safe.
Er zijn er velen, en druk bezocht.

Op bezoek bij de Posse
Hier het verhaal van de sheriff. Ze zorgen voor de veiligheid. Hun bestaansrecht zijn donaties. Je kunt het zien als de vrijwillige politie.
Elk jaar komt er een nieuwe sheriff. Alles gerund door vrijwilligers.
Ze sturen iedereen een mail voor fundraising.
Als zij er niet meer uitkomen, dan roepen ze de officiële politie erbij.
Grappig verhaal: Jennie is er serieus over, de Posse gaan tijdens de lunch de golfkarretjes en spullen bewaken,...terwijl de ouderen heerlijk gaan lunchen in een airco ruimte. Terwijl de vrijwilligers in de brandende hitte de boel bewaken.
Maar ook de joyriders die er absoluut zijn. Zie je het voor je een 70 plussers scheuren over de Lange lanen van suncity.
Ze doen ook allerlei klusjes, acute zaken, mensen in nood. Etc etc. Maar ze gaan ook naar mensen die informatie nodig hebben.
In de avond rijden ze rond om garagedeuren te controleren. En laten dat aan de mensen weten. Maar ze bellen niet zomaar aan. Dit om de mensen niet te laten schrikken. You can open the door en see someone with à gun,.. Het was toch veilig?
Jennie verteld dat de veiligheid toch minder wordt, omdat beroven van ouderen steeds meer gebeurd.
Tijdens begrafenissen bewaken ze de huizen van de overledenen.
Ze controleren de waterpunten, in ruil daarvoor krijgen extra water.
Onderschat het werk niet, ze werken zo'n 1500 uur per jaar. Dat is een fulltime job. 38  uur in veertig weken. Op de vraag waarom ze dit doen, ' je krijgt er zoveel voor terug, en het is leuk.






























2 opmerkingen :

  1. Ha bloggers, ik zie op de flighttracker dat jullie over een uur terug in Europa zijn. London Heathrow. Nog energie genoeg om UK er bij te doen of toch door naar Amsterdam?

    Als klein jongetje wilde ik ook altijd al wild west sheriff worden! Wat een enorm verschil met Canada. En die energiekosten zijn natuurlijk om te koelen. Hebben jullie enig idee wat mensen aan inkomen hebben en welk deel naar huisvesting en zorg gaan? En hebben ze zo iets als een verpleeghuis voor ernstig dementerenden of absorberen die gewoon in de samenleving? Uitermate boeiend zo'n selfsupporting community.

    Reis veilig verder en tot dinsdag. Jippiyahee!!!!!

    Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Peter
    De enorme energiekosten zijn inderdaad voor de koeling. De mensen met dementie gaan naar een longtermcare living. Oftewel naar het verpleeghuis. Daar hebben wij niet zoveel verschillen gezien met Nederland.

    BeantwoordenVerwijderen