zaterdag 26 maart 2016

Een gouddraadje in de rafelranden van Phoenix downtown

Een gouddraadje in de rafelranden van Phoenix.

Waarom is het hek zo hoog? Bij de buren hebben ze 26 honden die blaffen als je langs komt. They bark when they see someone.
Benjamin, de architect, creator, initiator ontmoeten wij in een achterstandswijk in Phoenix. Hij doet Alles zelf, dacht koop een stukje grond, klein, bouwde er 6 kleine appartementen, de Whitestone studio's. Het is voor hem een uitdaging klein te blijven bouwen. Mensen blijken grote interesse te hebben in kleine woningen. De grote investeerders rukken op. We zien met onze eigen ogen de houtskeletbouw verrijzen in een upcoming wijk. Om meer invloed te hebben heeft hij nog een stukje grond gekocht, om de grond uit handen van de investeerders te houden. Trots verteld hij dat hij zonder bank het eerste project heeft gefinancierd. Leende geld van zijn Granny, tegen 5% rente. Iedereen blij. Nu men ziet hoe het is, is er interesse van de banken.
Hoe kwam hij hier, I lived in Danmark, en werd gebeld door iemand in Phoenix met een geweldig aanbod, of ik direct aan de slag kon. Waarop hij antwoordde You don't bother a day, en zo gebeurde. Hij vloog terug naar de states. Datzelfde moment dat hij gebeld werd, had hij al nachten gedroomd van Tuscon. Hij wilde zo graag terug, maar zonder job is het beetje moeilijk. Je kunt je voorstellen hoe blij hij was.
Als we nog even tijd hebben, voordat we terugvliegen, wil hij ons graag meenemen naar een paar kleine ondernemers en een cafĂ© in de buurt. Neemt ons mee, om de vibe te voelen van een upcoming area.  Een rafelrandje van phoenix. Phoenix is weird, babbelt hij, je moet de stad kennen om de hot placets te zien en te voelen. Ze zijn er talrijk. Op allerlei vlakken, muziek, eten, drinken etc. Heerlijk, eindelijk een rafelrandje na al die prachtige, schone grote straten en blije ouderen waar geen smetje op zit. Heerlijk jonge geesten, andersdenkende, ondernemende gasten die een achterbuurt een tweede leven geven. Is het erg dat ik zo denk? Ik denk het niet, ik raak er steeds meer van overtuigd dat mixen van generaties zo belangrijk is. Sterker nog ik denk dat het maatschappelijk onverantwoord is om Gated community's te bouwen,.... Ja ja komt u maar.... Graag reacties na dit knuppeltje in het Amerikaans opgeruimd hoenderhokje.

Dan de big question aan Benjamin
Waar wil jij oud worden?
Direct antwoord, definitely Tuscon, een plaats in de buurt, daar is de lucht anders, de natuur om de stad, het licht is anders, er wonen mensen van diverse leeftijden.
Tuscon is the best town to retire.






















































1 opmerking :

  1. Hoi Willeke, volgens mij zijn Sun City en Sun City geen gated communities, verstopt achter een hek. Maar open leefgemeenschappen en toegankelijk voor iedereen. Natuurlijk zoeken mensen elkaar op om in hun derde en vierde levensfases zo lekker mogelijk te kunnen leven, voor zichzelf en ook, zoals ook Mary in de Sheriff Posse aangaf, voor anderen.
    Ik zou je vraag of het maatschappelijk verantwoord is om gated communities te realiseren graag omkeren: is het maatschappelijk verantwoord om niet in te spelen op de wensen van mensen, als die, door een woonomgeving die dichter bij hun harten ligt, beter functioneren in de maatschappij, minder eenzaam zijn en ook nog eens van meer betekenis kunnen zijn? Ik denk dat we in Nederland niet in of of, maar in en en zouden moeten denken. Niet proberen dat ene leefconcept te verzinnen voor onze 17 miljoen mensen met wisselende achtergronden, eisen, wensen en dromen. Maar inzetten op een keur aan projecten, elkaar versterkend in zijn diversiteit. Overigens verwacht ik persoonlijk dat in deze diversiteit van concepten het aandeel gated communities (zoals er al verschillende in de grote Nederlandse steden staan in de vorm van beveiligde appartementencomplexen) beperkt zal blijven, want niet echt passend bij de aard van de Nederlander - maar daar kan ik mij (kijkend naar wat er heden ten dage gebeurt in het veiligheidsdenken) in vergissen. Groet, Alex, Beyond Now

    BeantwoordenVerwijderen